Edward Poppe Woonpark
Sint-Laureins

Het Edward Poppe Instituut, aan de Rommelsweg in Sint-Laureins, werd gebouwd in 1962 en bood jarenlang (tot 2017) de 1e graad secundair onderwijs aan. De school vormde door zijn klein en familiaal karakter de brug tussen de basisschool in Sint-Laureins (en omliggende landelijke gemeenten) en de grotere secundaire scholen in Eeklo, Maldegem en Gent. Het typisch modernistisch gebouw is goed gekend in de streek.

De goede staat van het gebouw en de polyvalentie ten gevolge van de open structuur waren de aanleiding tot een grondig onderzoek naar de mogelijkheid van (gedeeltelijke) integratie van het bestaande schoolgebouw in het project.

Er werden een combinatie van betaalbare gezinswoningen en levensloopbestendige appartementen ontworpen, wat bijdraagt tot een ideale mix van bewoners uit alle leeftijdscategorieën.

Alle leefruimtes van de woonentiteiten kijken uit op het centrale groene park. Door deze oriëntatie wordt de inkijk naar de omliggende woningen en tuinen tot een minimum beperkt en de privacy gegarandeerd.

Het park is een bijzondere ontmoetingsruimte waar jong en oud kunnen genieten in een zeer rustige buitenomgeving. Het glooiend reliëf versterkt het natuurlijk speels karakter en doet tegelijk dienst als wadi.

Er wordt gestreefd naar een energie-neutraal project: geen fossiele energiebronnen, gebruik van warmtepomp en zonnepanelen, gebruik van duurzame materialen, hergebruik en renovatie, duurzame mobiliteit, ontharding en vergroening.

[afbeeldingen: Arks Architecten]

Een genuanceerde bruingrijze gevelsteen zeer gelijkend op de steen van het bestaande schoolgebouw wordt op verschillende manieren en in verschillende combinaties toegepast in het project. Hierdoor ontstaat een harmonieus project waarbij de verschillende gebouwen toch een eigen identiteit uitstralen.

Om de website zo optimaal mogelijk vorm te geven en voortdurend te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies.
Accepteer Weiger Lees meer