Het project is gesitueerd in Ursel centrum, aan de rand van een mooi park, en bevat een uitleenpost van de bibliotheek, een buitenschoolse kinderopvang met stille ruimte en een vergaderruimte die ook dienst doet als polyvalente ruimte en als uitbreiding van de juist vernoemde stille ruimte.
Het programma werd georganiseerd over twee bouwlagen, waarbij de belevingsruimten, die de drie hoofdfuncties
van het gebouw omvatten (bibliotheek, polyvalente ruimte en BKO), een etalage met open zicht op het park krijgen.
Het park wordt een groene ontmoetingsplek die het socio-cultureel verhaal versterkt. Trage verbindingen
connecteren het park met de buurt.
Op een site van de Edugo Scholengroep in Oostakker bouwde Arks architecten voor vzw Katholieke Scholen Oostakker samen met het Gentse stadsbestuur de Edugo Arena.
Om te voldoen aan de Vlarem wetgeving en om de capaciteit van de polyvalente zaal op de verdieping te behouden werd arks gevraagd om een evacuatiestudie uit te voeren. Na grondig onderzoek werd geopteerd om op 3 locaties een evacuatietrap te plaatsen.
De trappen werden ontworpen als symmetrische lichtzuilen die de interne dynamiek van het jeugdhuis veruitwendigen en tegelijk een herkenningspunt voor de omgeving vormen.
In 2007 schreef de stad Blankenberge een wedstrijd uit voor het ontwerpen van een beachclub op het strand, net naast de ‘Pier van Blankenberge’ en aan de voet van het beschermde duinenlandschap. Arks architecten werd laureaat met een concept dat zich volledig integreert in de duinen en tegelijk als een subtiele landmark het eindpunt van de wandeldijk vormt.
Op een braakliggende site onder de fly-over te Ledeberg wenste opdrachtgever Farys een passieve wijksporthal op te richten. Arks architecten ontwierp hiervoor, samen met Arch & Teco en Oyo Architects, een iconische katalysator voor sociale interactie door sport, spel en beleving.
...meer dan een parking...
Een parking als overgangszone tussen groene ruimte en stedelijke omgeving, als centrale ontmoetingsplaats, als architecturale en landschappelijke meerwaarde, als rustplek, als beurs - en evenementenhal, met een polyvalente toekomstgerichte mobiliteitsvisie, als concertzaal, als ligweide, als openluchttheater, als katalysator voor sociale interactie, als verbindingsplek, …
Het Aalters gemeentebestuur had in 1977, bij de aankoop van het Kasteel van Poeke, de intentie om dit geklasseerd monument te behoeden voor verder verval en het op termijn te restaureren en te renoveren tot een socio-cultureel-toeristisch centrum. Deze restauratie zal, om het financieel haalbaar te houden, uit een aantal opeenvolgende fasen bestaan.
De bouw van 16 nieuwe klassen en de uitbreiding van het restaurant zijn een antwoord op het acute plaatsgebrek waar de Edugo school, campus Lochristi nu al geruime tijd mee kampt. Momenteel zijn 12 klassen ondergebracht in tijdelijke containers...
De bloemengemeente Lochristi wordt getypeerd door open velden met prachtige kleurschakeringen en vele serres. Deze kenmerken vormen mee het concept van de nieuwe klassen. Het kleurprincipe wordt overgenomen in de gevelpanelen en aangevuld met kleurtinten eigen aan de scholensite.
Het gemeentebestuur schreef in 2003 een architectuurwedstrijd uit voor het uitbreiden van het bestaande sportcentrum. Arks architecten werd 1e laureaat en zorgde voor een actueler concept voor de site: een energiezuinig sportpark.